Založ si blog

Hodnotové, citlivo vnímané čiernobiele videnie

Väčšina z nás má tú skúsenosť:

O človeku počujeme niečo, priamy kontakt a skúsenosť povie iné.

Škola sa javí inak z ročenky, inak od absolventa, inak pri dni otvorených dverí a inak pri štúdiu a po ňom.

Náplň práce v ponuke práce po pracovnom pohovore často nechápete.

O mieste pobytu máme referenciu, máme fotky, máme turistického sprievodcu. Z osobného pobytu máme úplne iný dojem.

O situácii niekde veľa čítame a počujeme. Pri pobyte na mieste v nejakej rodine počujeme a vnímame niečo iné. A v inej rodine zase iné. Od mladej generácie tak, od skôr narodených inak.

Princíp, že dejiny píšu víťazi, poznáme všetci. Dejiny prepisovania dejín sú tiež veľmi zaujímavé a zažívame ich aj dnes.

Hodnotenie postavy histórie a uhol pohľadu, či uvedenie súvislostí tiež závisí od publicistu. 

Aj matematika, fyzika či iné môžu byť nezáživné a suchopárne „vedy o dosadení do vzorcov“ alebo veci a deje plné života, ľudských osudov a dejín myslenia.

Chcem povedať nasledovné.  Kto z nás má objektívne naštudované dejiny Ukrajiny a Ruska? O ich nedávnej minulosti ani nevravím. Lebo aj nájsť (identifikovať) skutočne objektívny zdroj je ťažké.  Málokto tam žil v nejakej rodine. Kto bol na mieste činu? Kto môže dať ruku do ohňa, že pochopil, o čo tam naozaj ide?

Teraz sa niekto pred nás postaví a „charizmaticky“ nás presviedča, kto je náš nepriateľ, kto spojenec. Som presvedčený, že ani títo „hodnotoví“ a „principiálni“ rečníci nevedia čo vravia (a činia)!

Turci, člen NATO, ako kremľoboti a háveď

01.02.2023

Ak náš človek podporí názor administratívy RF, že na území Ukrajiny sa páchajú v biolabákoch nehanebné činy, je prehlásený za kremľobota, putinovca, antidemokrata, najnovšie háveď. Kladiem si teda takú pridebílkastú otázku, čo za nezmysly sa to objavili v tureckej tlači. V štáte člena NATO, v štáte nášho spojenca. To tu už nik nič negarantuje? [...]

Poroď, staraj sa, vychovaj – A potom už drž hubu!!!

07.01.2023

…a keď nebudeš držať hubu, dáme Ti nálepku radikál, homofób, xenofób, antidemokrat, … Kedysi sa hovorilo: „Ja som baník, kto je viac?“ Podľa najnovších hlasov z EÚ bude: „Ja som LGBT(x) aktivista, kto je viac?“ Maďarsko prijalo zákon o ochrane detí. Podstatou je ukotvenie rodičovských práv ako práv neobíditeľných. Zákon má zabrániť [...]

Koňa aj násilím privedieš k vedru, ale neprinútiš ho napiť sa

29.12.2022

Za posledné dva a pol roka sme si prežili veľmi veľa. Pocit „stáť na správnej strane“ dokázal vybudovať poriadnu dávku sebavedomia a osobnej dôležitosti najmä u tých, ktorí sa inak nedokázali realizovať. „ Hodnoty“ šírené „autoritami“ medzi pospolitý ľud neomylne našli svoje ciele. Spomínajme, ktože to k nám hovoril, aby intelektuálne a štátnicky [...]

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani, aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

múzeum, Krupina

Mučiace nástroje lákajú masy ľudí. Procesy s bosorkami približujú v meste, v ktorom ich upálili desiatky

18.05.2024 06:00

Klietka, v ktorej upaľovali čarodejnice, dereš, drevený kôň a španielska čižma pribudli k lomihnátu či radlíku, teda k náčiniu používanom pri vyšetrovaniach stredovekými inkvizítormi v Krupine.

peter4

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 898732x
Priemerná čítanosť článkov: 2365x

Autor blogu

Kategórie