Cenzúra ako plusový bod autorovi alebo Vylievame vaničku s dieťaťom

20. marca 2022, peter4, Nezaradené

Budem písať nielen o mojej osobnej skúsenosti, nielen o tomto webe.

Mám za to, že za vojnu nemôže démonizovaná persóna. Vojna je zlyhaním nás, ako civilizácie, zlyhanie nás všetkých. Zrada základných filozofických a mravných hodnôt a princípov, krútenie a svojvoľné pozmeňovanie dejinami ukotvených pojmov. Nami všetkými.

Taká kacírska otázka. Dokázali by Nemci po WWI naveky strpieť superinfláciu a hladomor ako dedičný hriech? Do koľkej generácie? Kto z Vás by poslušne trpel za chybu dedov a pradedov a bol otrokom? Nerelativizujem ale pýtam sa. Fúzkatý diabol sa iba nešťastnou náhodou vyskytol, alebo to bol prirodzený a nevyhnutný dôsledok nebotyčnej chyby medzinárodného spoločenstva superdôsledne presadzovať hodnoty a princípy tej doby? Ak dáme bokom neakceptovateľný ideologický základ, bol tento pohyb porušujúci medzinárodné právo nevyhnutným vyústením situácie?

A tak sa asi (určite) treba pýtať.

Čo viedlo k procesom na Ukrajine.

Aké to boli procesy. Ich akceptovateľnosť.

Kto pri nich trpel, a akú (ne)vinu za to nesie.

Aké iné neakceptovateľnosti ohrozujúce de-facto celú planétu sa vynorili. Môžeme si pred nimi zakrývať oči a ignorovať ich iba preto, že ich hovorí démonizovaná persóna protistrany?

Odsudzujeme formu riešenia. Ale zbesilo popierame existenciu problému/ov. Ale problém neprestane existovať tým, že o ňom nebudeme hovoriť! Vylievame vaničku s dieťaťom!

Mám za to, že takto položené otázky sú veľmi blízko krutých právd. Pretože dnešná propaganda a cenzúra práve pri nich besnie úplne do nepríčetna.

Záver: Mám za to, že pripustenie a akceptácia propagandy a cenzúry v záujme obrany demokracie je tou principiálnou 100-ročnou chybou medzinárodného spoločenstva. Chybou, ktorá bude mať tie najfatálnejšie následky. A existencia démona Putin nás neospravedlní.