Položky slovníka – „fašizmus“, „koncentračný tábor“. Náhradné pojmy.

19. januára 2022, peter4, Nezaradené

Ak niekto píše blogy, dnešná corono-demokratická cenzúra ho presvedčí, že použiť pojmy fašizmus a koncentračný tábor je neprijateľné. Protagonisti dnešného režimu a ich prisluhovači sú supercitliví na hocijakú paralelu s hitlerovským Nemeckom a považujú to za nenáležité.

Vyhnime sa wiki definíciám. Treba priznať, že fašizmus je veľmi komplikovaný socio-historický pojem. Ak si ako laik prečítate nejaké knižky, môžete nájsť dva prístupy. Môžeme ísť po znakoch vývoja a potom povedať, že to vyústilo do nejakej formy fašizmu. Alebo povedať, že nejaká forma fašizmu sa prejavuje tým či oným.

Ja, netvrdím, že aj iní, mne je najbližšie vnímanie fašizmu ako miera tlaku a devast na osobnej a skupinovej integrite. Či to tak vníma človek inej kultúry, treba skúmať osve.

Aby sme sa stále nesporili, či to nazývať fašistické alebo nie, nazvime si dnešný stav spoločnosti napríklad „Režim 2020“. Na jeho obsahu a znakoch sa musíme dohadovať postupne.

*****

Pojem koncentračný tábor je všeobecne známy. V dnešnej dobe sa v súvislosti s riešením pandémie i v našej oficiálnej legislatíve či iných dokumentoch alebo ich návrhoch objavujú pojmy „detenčný tábor“, „iné zdravotnícke zariadenie“, „iný políciou zriadený priestor“, „pracovný tábor“, „bližšie neurčené miesto“, „epidemicky chránený areál“.

Neviem, aký skratkový pojem používať. Uvítam návrhy. Rozhodne by obsahovo malo byť: hermeticky uzatvorený areál so striktne vnúteným a vynucovaným režimom činnosti“.